tiistai 4. lokakuuta 2016

Korvapuustit ja omenakierteet



Hyvää korvapuustipäivää! Kuulin viikko sitten tästä kyseisestä tapahtumasta ensikertaa, mutta innolla liityn joukkoon viettämään pullapäivää, varsinkin kun se tarjoaa hyvän syyn ryhtyä pullataikinaa vaivaamaan. Ehkä parhaita leivontahetkiä tarjoavat juuri kaikki hiivataikinat, kun ne vaativat aikaa ja hetkellistä omistautumista, mutta palkitsevat leipojan kuitenkin melko varmasti onnistuneella lopputuloksella. Pullan kanssa saa vielä vähän ekstraväkertelyä aikaiseksi, kun alkaa veivaamaan korvapuusteja, kierteitä tai pitkoja mieleen juolahtaneilla täytteillä. Minun korvapuustipäivän pullani ovat ihan perinteisiä sokeri-kanelikorvapuusteja, mutta pienenä ekstrana kokeilin täyttää kierrepullia omenalla, mistäköhän moinen raaka-aine tähän aikaan vuodesta… Hyviä tuli joka tapauksessa, vaikka testimielellä osin taas mentiin :D


Pullataikina:

5dl maitoa
50g hiivaa
2tl suolaa
1,5dl sokeria
1rkl kardemummaa
1 muna
n. 15dl vehnäjauhoja
150g margariinia

(muna voiteluun)

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (n.37 astetta). Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja muna (munaa ei välttämättä tarvita). Sekoita sitten joukkoon n. 5dl vehnäjauhoja, että taikinasta tulee vellimäinen ja vatkaa hetki voimakkaasti, jotta se saa ilmaa.

Jatka sekoittamista käsin ja alusta taikinaan loput jauhot. Lisää lopuksi margariini (tai voi tai 2dl öljyä). Lisää sen jälkeen vielä jauhoja jos taikina jää rasvaisenoloiseksi. Valmis taikina irtoaa helposti käsistä ja kulhon reunoista ja on kimmoisa.

Nosta taikina kulhossa lämpimään paikkaan, esimerkiksi vesihauteeseen ja anna kohota noin tunnin ajan.

Leivo taikina jauhotetulla alustalla haluamasi laisiksi pulliksi. Anna niiden kohota vielä hetki ennen paistoa ja voitele kananmunalla.

Paista korvapuusteja ja pikkupullia 225 asteessa keskitasolla 10-15 min ja pitkoja tai bostonkakkuja 175 asteessa 20-30 minuuttia. Kypsistä pullista kuuluu kumea ääni, kun niiden pohjaa koputtaa, mutta melko hyvä mittari on yksinomaan pullien väri, ainakin pikkupullien ja korvapuustien kohdalla.

Vinkki! Pullataikina onnistuu hyvin myös veteen tehtynä ja jos munankin jättää pois ja rasvana käyttää täysin kasvipohjaista vaihtoehtoa, tulee pullista myös vegaaneille sopivia.



Korvapuustit:

nokare voita
sokeria
kanelia



Kauli puolet puolen litran pullataikinasta melko ohueksi (n.0,5-1cm) paksuiseksi levyksi jauhotetulla alustalla. Levitä suurin piirtein joka paikkaan sipaisu voita (ei pakollinen, mutta antaa makua).

Ripottele levyn päälle sitten sokeria melko reilulla kädellä sekä kunnolla kanelia. Kääri levy rullalle ja leikkaa n. 3 cm levyisiksi siivuiksi ja nostele ne pystysuunnassa pellille leivinpaperinpäälle.

Paina ennen paistoa rulla keskeltä sormilla lyttyyn, niin että sormet painuvat keskeltä melkein pohjaan asti.

Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria.

Paista uunin keskitasolla 10-12 minuuttia koosta riippuen.




Omenakierteet:


n.4 hapahkoa omenaa
2rkl hillosokeria
1rkl fariinisokeria
1tl kanelia
½ dl vettä

Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita ne ja muut täyteainekset kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä n. 10 minuuttia.

Kauli puolet puolen litran pullataikinasta levyksi ja levitä jäähtynyt omenatäyte päälle. Täytettä ei tule olla ”kunnolla joka paikassa” vaan rullatessa omenanpaloja osuu kyllä jokaiseen pullaan ihan tarpeeksi tälläkin määrällä täytettä. Kannattaa jättää uloimmaiseksi kiertyvään reunaan tyhjä kaistale, jolle voi ripotella vähän sokeria ja kanelia (halutessa omenatäytteen lisäksi voi koko levylle ripotella vähä sokeria ja kanelia).

Kääri levy rullalle ja leikkaa siitä n. 3 cm levyisiä siivuja. Nostele siivut kumolleen pullavuokiin.


Anna omenakierteiden kohota hetki ennen paistamista. Voitele ne sitten kananmunalla ja paista uunin keskitasolla n. 12-15 minuuttia.



Pullantuoksuista tiistaita kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti