torstai 13. lokakuuta 2016

Puolukka-banaanibritatorttu

Halusin käyttää vielä viimeiset jääkaapissa kummittelevat puolukat leivontaan ja päätin viimein tehdä britakakun, joka on pyörinyt päässäni ensin raparperi- sitten omenasesongin (joka tosin jatkuu edelleen) aikaan. Makupariksi valikoitui banaani. Yksi selvimmin muistiini painunut ihan varhaislapsuuden leivonnainen on nimittäin puolukkakääretorttu, jonka täytteessä oli puolukan kaverina banaania. Britastani tuli lopulta kakkua laihempi versio, nimittäin kaksinkertaisen sijasta yksinkertainen ja vieläpä pyöreä eli ennemminkin torttu tai piirakka kuin kakku, mutta oli nimi tai muoto mikä tahansa, hyvää se oli. Tämän kokoisena tehtynä brita sopii jälkkärinrooliin 4-6 hengelle, lisäksi rahkatäyte tekee versiosta vähän terveellisemmän.



Puolukka-banaanibritatorttu

Pohja:

45g margariinia
1/3 dl sokeria
keltuainen
¾ dl vehnäjauhoja
¾ tl leivinjauhetta
½ dl maitoa

Marenki:

valkuainen
½ dl sokeria

Puolukka-banaanitäyte:

250g maitorahkaa*
3 rkl tomusokeria
banaani
1 ½ dl puolukoita

*Juhlavamman ja napakamman version saat, kun korvaat osan rahkasta kermavaahdolla tai käytät esimerkiksi 100g tuorejuustoa ja kermavaahtoa (n. 1dl kermaa).


Vatkaa margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon keltuainen. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

Vuoraa 18cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja voitele kevyesti reunat. Levitä taikina vuokaan mahdollisimman tasaisesti
.
Vaahdota valkuaiset ja lisää sitten vähitellen sokeri jatkaen vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja kovaa. Levitä marenkivaahto pohjataikinan päälle.

Paista pohjaa 175 asteessa 15-20 minuuttia.

Valmista täyte. Siivilöi tomusokeri maitorahkan joukkoon. Lisää puolukat ja pieniksi kuutioitu banaani. Säädä puolukka-banaani-suhdetta maun mukaan.

Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle. Marenki saattaa kohota komeille kukkuroille uunissa, joten sitä joutuu mahdollisesti vähän litistelemään kämmenellä, jotta täytettä saa kutakuinkin tasaisesti joka paikkaan.


Tarjoa mahdollisimman pian päällystämisen jälkeen, jottei marenkikerros vety!

Täysikokoisen britakakun saat, kun leivot pohjan ja marengin kolminkertaisena, levität taikinan kokonaiselle uunipellille ja leikkaat levyn sitten keskeltä poikki. Täytteen määrään riittää kaksinkertaistaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti