perjantai 25. marraskuuta 2016

Piparkakkutaikina

Joulupiparit ovat ehdoton joka joulun must have. Tai pikemminkin must bake, koska mieluummin niitä oikeastaan leipoo kuin syö, vaikka hyviä ovatkin. Tai sitten syö mieluummin taikinaa kuin niitä pipareita… Nuorempana isovanhemmat tai vanhemmat löivät eteen usein sen kaupan taikinan ja siitä sai sitten leipoa. Eihän sillä oikeastaan ole väliä, mistä taikinasta sitä leipoo, kun se piparien leipominen itsessään on niin kivaa ja kaupan taikina varsin hyvän makuistakin, mutta viime vuonna tein ekaa kertaa itse taikinan. Maku oli vähän pettymys, liian pomeranssinen. Tänä vuonna aloitinkin sitten jo aiemmin piparihommat, viime tiistaina, pienemmällä testaussatsilla ja maustesuhteiden säädöksillä. Nappiin osui! Hyvä, että jäi jotain uuniin laitettavaksi. Veli kysyi: "Onko tosta taikinasta niinku tarkotus tehä jotain?" -Oikeastaan joo, mutta pääasia, että maistuu! No, enpä mainosta enempää, testatkaa itse, miten sopii maku näillä maustesuhteilla omaan suuhun.




Piparkakkutaikina:
n.60kpl piparkakkuja

125g margariinia
1dl siirappia
1dl sokeria
1,5 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1,5 tl neilikkaa
3/4 tl pomeranssinkuorta
1 tl kardemummaa
1 muna
1 tl soodaa
4,5 dl vehnäjauhoja

Mittaa kattilaan margariini, sokeri, siirappi ja mausteet. Kuumenna seos kiehuvaksi samalla sekoitellen.

Jäähdytä seos haaleaksi ja lisää sitten muna. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää ne muutamassa erässä taikinaan.

Kääri taikina levymäiseksi paketiksi tuorekelmuun ja anna seistä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Leivo pipareiksi jauhotetulla alustalla ja paista 200 asteessa 5-7 minuuttia.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti