Mallaslimppu,
saaristolaisleipä, miten vain, on oikea joka paikan höylä. Se kuuluu niin
juhannukseen kuin jouluunkin ja menekkiä riittää myös näiden välisenä
aikana. Mikään silmänräpäyksessä
valmistuva leipä tämä ei ole, mutta helppo ja vaivaton, kohottaminen vain vie
aikaa ja leivät viihtyvät uunissakin yli tunnin. Yhdestä taikinasta syntyy
kuitenkin kolme hyvän kokoista limppua ja lisäksi ne säilyvät pitkään hyvinä ja
kestävät mainiosti pakastuksen. Eli välttyäksesi kiireiseltä jouluviikolta,
tästä on hyvä aloittaa valmistelut jo nyt.
Mallaslimppu
3kpl
1 l rasvatonta
piimää
100 g hiivaa
4 tl suolaa
3 dl kauraleseitä
3 dl kaljamaltaita
3 dl siirappia
3 dl ruisjauhoja
10-12 dl
vehnäjauhoja
Liuota hiiva
kädenlämpöiseen piimään.
Lisää kuivat aineet.
Taikina saa jäädä niin löysäksi, että sekoittaminen onnistuu kauhalla, eikä
sitä tarvitse alustaa käsin.
Voitele kolme
leipävuokaa ja jaa taikina niihin.
Nostata leipiä
liinan alla 1,5-2 tuntia ja paista sitten 175 asteessa 1 tunti ja 15-30
minuuttia. Paiston puolivälissä leivät kannattaa peittää foliolla sekä kääntää,
jotta ne kypsyvät tasaisesti, koska usein uuni paistaa huonommin luukun
puolelta.
Tarkista kypsyys
puutikulla.
Jos tahdot leipien pinnasta siirappisen, käännä ne pian paiston jälkeen ylösalaisin ja anna jäähtyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti