sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Karpalo-kinuskikakku (sokerikakakkupohja)

Tällä kertaa turvauduin täytekakussa tuttuun ja turvalliseen, mutta sitäkin valloittavampaan makupariin: kirpeään karpaloon ja täyteläiseen kinuskiin. Lisäksi sain hyvän tilaisuuden testata kinuskia kakun päälle, mitä en ole koskaan tehnyt, vaikka tuntuikin että kinuskia keittelin viime vuonna harva se päivä. Aina se päätyi kuitenkin jonkin sortin makeisiin… Lopputulos oli ulkonäöltään yksinkertainen, mutta juhlava ja karpalon ja kinuskin maut täydellisessä tasapainossa. Makunystyröitä hivelevä kakku.





Karpalo-kinuskikakku:

Sokerikakkupohja:
6 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Huom! Itse tein kakkuja kaksi, kuuden munan pohjalla 22 cm vuokaan, sekä neljän munan pohjalla 18 cm vuokaan. Molemmissa tapauksissa voi käyttää samoja täytemääriä tai halutessaan jättää pienen osan täytettä laittamatta, jos kakkupohja on pienempi. Neljän munan kakkupohjan ohje löytyy mm. tästä reseptistä.

Kinuskitäyte:
1,25 dl kuohukermaa
100 g maitorahkaa
100 g kinuskikastiketta (tuubista tai kartonkipurkista)
2 rkl vettä
1 liivatelehti

Karpalotäyte:
1,25 dl kuohukermaa
100 g maitorahkaa
3 dl karpaloita
1,5 dl sokeria
2 rkl karpaloiden mehua
1 liivatelehti

Lisäksi:
n. 50 g kinuskikastiketta
2 dl karpaloita
1 dl sokeria
n. 1 dl maitoa

Päälle:
4 dl vispikermaa
4 rkl tomusokeria
1,5 dl fariinisokeria
1,5 dl kuohukermaa

Valmista ensin kakkupohjat, vaikka jo pari päivää ennen kakun täyttöä. Pingota leivinpaperi 22-24 cm irtopohjavuoan pohjalle ja voitele sekä korppujauhota reunat. Vatkaa huoneenlämpöiset munat sekä sokeri vaaleaksi kestäväksi vaahdoksi. Yhdistä vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos muutamassa erässä munasokerivaahtoon sekoittaen taikina välissä varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 175 asteessa 35-40 minuuttia.

Täytä kakku tarjoamista edeltävänä päivänä, jotta se ehtii kostua ja vetäytyä. Kokoa kakku reunavuokaan tai irtopohjavuoan reunaosaan (valmistaudu korottamaan reunoja tarpeen vaatiessa leivinpaperisuikaleilla).

Survo karpalot (yhteensä 5dl) haarukan avulla ja lisää sokeri (yhteensä 2,5dl). Valuta survosta sitten hetki siivilässä. Ota lientä talteen 2 rkl.

Vaahdota kerma (yhteensä 2,5dl). Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Sekoita kulhossa 100 g maitorahkaa sekä kinuskitäytteen kinuskikastike. Kääntele sekaan puolet kermavaahdosta.

Sekoita jäljelle jääneeseen kermaan 100 g maitorahkaa sekä n. 2/3 karpalosurvoksesta. Tarkista maku.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Siirrä kaksi päällimmäistä sivuun ja aloita kostuttamalla alimmainen maidolla. Kostuta etenkin reunat huolella. Levitä sitten loput karpalosurvoksesta kakkupohjalle. Aseta reunavuoka kakun ympärille.

Kuumenna pienessä astiassa 2 rkl vettä ja sekoita sen joukkoon toinen luotetuista liivatelehdistä. Jäähdytä nestettä hetki ja kaada se sitten kinuskitäytteen joukkoon ohuena nauhana kokoajan sekoittaen. Levitä tasaiseksi sekoitettu täyte kakkupohjalle karpalosurvoksen päälle ja nosta päälle seuraava kakkupohjalevy.

Toista kostutus tämän kerroksen kanssa edellisen tavoin. Levitä pohjalle sitten n. 50 g kinuskikastiketta, niin että sitä olisi ohut kerros suurin piirtein joka puolella.

Kuumenna 2 rkl karpaloiden talteen otettua mehua ja liota siihen toinen liivatelehti. Lisää liivateseos karpalotäytteeseen samoin kuin kinuskitäytteeseen ja levitä täyte sitten kinuskikastikkeen päälle.

Nosta vielä ylin kakkupohjakerros paikoilleen ja kostuta maidolla. Aseta kakun päälle sitten jokin kevyt tasainen paino, esimerkiksi puinen leikkuualusta tai muovinen leikkuualunen ja keraaminen kulho ja nosta kakku jääkaappiin.

Koristele kakku seuraavana päivänä. Valmista ensin kinuski: Sekoita kattilassa kuohukerma ja fariinisokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä seosta 15-20 minuuttia sekoitellen. Ota samalla kakku esille. Tee vesilasi testi ennen keittämisen lopettamista. Kinuski on valmista, kun kylmää vettä sisältäneen lasin pohjalle tiputeltu kinuski jää sinne palleroiksi, vaikka vesi kaadetaan pois. Valuta kinuski melko pian kakun pinnalle, melkein reunoihin asti ja nosta kakku pian jääkaappiin. Kinuski jähmettyy nopeasti.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi mahdollisimman kylmänä. Kerman voi vaikka laittaa hetkiseksi pakkaseen ennen vatkaamisen aloittamista. Siivilöi kerman joukkoon vatkauksen aikana tomusokeri. Se maustaa kerman ja pitää pursotuksen hyvin kasassa. Lusikoi kermavaahto pursotinpussiin, jossa on 1cm tähtitylla.

Pursota kakusta ensin reunat alhaalta ylöspäin sekä lopuksi kukkia renkaaksi kakun päälle.


Säilytä kakku jääkaapissa.

Itse mokailin kiireessä tuon pursotuksen kanssa, kun en pursottanut reunoja tarpeeksi ylös ja karpalotäyte paistaa läpi :/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti