Tällä kertaa turvauduin täytekakussa tuttuun ja
turvalliseen, mutta sitäkin valloittavampaan makupariin: kirpeään karpaloon ja
täyteläiseen kinuskiin. Lisäksi sain hyvän tilaisuuden testata kinuskia kakun
päälle, mitä en ole koskaan tehnyt, vaikka tuntuikin että kinuskia keittelin
viime vuonna harva se päivä. Aina se päätyi kuitenkin jonkin sortin makeisiin…
Lopputulos oli ulkonäöltään yksinkertainen, mutta juhlava ja karpalon ja
kinuskin maut täydellisessä tasapainossa. Makunystyröitä hivelevä kakku.
Karpalo-kinuskikakku:
Sokerikakkupohja:
6 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,75 dl
perunajauhoja
1,5 tl
leivinjauhetta
Huom! Itse tein kakkuja kaksi, kuuden munan pohjalla
22 cm vuokaan, sekä neljän munan pohjalla 18 cm vuokaan. Molemmissa tapauksissa
voi käyttää samoja täytemääriä tai halutessaan jättää pienen osan täytettä
laittamatta, jos kakkupohja on pienempi. Neljän munan kakkupohjan ohje löytyy mm. tästä reseptistä.
Kinuskitäyte:
1,25 dl kuohukermaa
100 g maitorahkaa
100 g
kinuskikastiketta (tuubista tai kartonkipurkista)
2 rkl vettä
1 liivatelehti
Karpalotäyte:
1,25 dl kuohukermaa
100 g maitorahkaa
3 dl karpaloita
1,5 dl sokeria
2 rkl karpaloiden
mehua
1 liivatelehti
Lisäksi:
n. 50 g
kinuskikastiketta
2 dl karpaloita
1 dl sokeria
n. 1 dl maitoa
Päälle:
4 dl vispikermaa
4 rkl tomusokeria
1,5 dl
fariinisokeria
1,5 dl kuohukermaa
Valmista ensin
kakkupohjat, vaikka jo pari päivää ennen kakun täyttöä. Pingota leivinpaperi
22-24 cm irtopohjavuoan pohjalle ja voitele sekä korppujauhota reunat. Vatkaa
huoneenlämpöiset munat sekä sokeri vaaleaksi kestäväksi vaahdoksi. Yhdistä
vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos muutamassa erässä
munasokerivaahtoon sekoittaen taikina välissä varovasti tasaiseksi. Kaada
taikina vuokaan ja paista kakkua 175 asteessa 35-40 minuuttia.
Täytä kakku
tarjoamista edeltävänä päivänä, jotta se ehtii kostua ja vetäytyä. Kokoa kakku
reunavuokaan tai irtopohjavuoan reunaosaan (valmistaudu korottamaan reunoja
tarpeen vaatiessa leivinpaperisuikaleilla).
Survo karpalot
(yhteensä 5dl) haarukan avulla ja lisää sokeri (yhteensä 2,5dl). Valuta
survosta sitten hetki siivilässä. Ota lientä talteen 2 rkl.
Vaahdota kerma
(yhteensä 2,5dl). Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Sekoita kulhossa 100
g maitorahkaa sekä kinuskitäytteen kinuskikastike. Kääntele sekaan puolet
kermavaahdosta.
Sekoita jäljelle
jääneeseen kermaan 100 g maitorahkaa sekä n. 2/3 karpalosurvoksesta. Tarkista
maku.
Leikkaa kakkupohja
kolmeen osaan. Siirrä kaksi päällimmäistä sivuun ja aloita kostuttamalla
alimmainen maidolla. Kostuta etenkin reunat huolella. Levitä sitten loput
karpalosurvoksesta kakkupohjalle. Aseta reunavuoka kakun ympärille.
Kuumenna pienessä
astiassa 2 rkl vettä ja sekoita sen joukkoon toinen luotetuista
liivatelehdistä. Jäähdytä nestettä hetki ja kaada se sitten kinuskitäytteen
joukkoon ohuena nauhana kokoajan sekoittaen. Levitä tasaiseksi sekoitettu täyte
kakkupohjalle karpalosurvoksen päälle ja nosta päälle seuraava kakkupohjalevy.
Toista kostutus
tämän kerroksen kanssa edellisen tavoin. Levitä pohjalle sitten n. 50 g
kinuskikastiketta, niin että sitä olisi ohut kerros suurin piirtein joka
puolella.
Kuumenna 2 rkl
karpaloiden talteen otettua mehua ja liota siihen toinen liivatelehti. Lisää
liivateseos karpalotäytteeseen samoin kuin kinuskitäytteeseen ja levitä täyte
sitten kinuskikastikkeen päälle.
Nosta vielä ylin
kakkupohjakerros paikoilleen ja kostuta maidolla. Aseta kakun päälle sitten
jokin kevyt tasainen paino, esimerkiksi puinen leikkuualusta tai muovinen
leikkuualunen ja keraaminen kulho ja nosta kakku jääkaappiin.
Koristele kakku
seuraavana päivänä. Valmista ensin kinuski: Sekoita kattilassa kuohukerma ja
fariinisokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä seosta 15-20 minuuttia sekoitellen.
Ota samalla kakku esille. Tee vesilasi testi ennen keittämisen lopettamista.
Kinuski on valmista, kun kylmää vettä sisältäneen lasin pohjalle tiputeltu
kinuski jää sinne palleroiksi, vaikka vesi kaadetaan pois. Valuta kinuski melko
pian kakun pinnalle, melkein reunoihin asti ja nosta kakku pian jääkaappiin.
Kinuski jähmettyy nopeasti.
Vatkaa vispikerma
vaahdoksi mahdollisimman kylmänä. Kerman voi vaikka laittaa hetkiseksi
pakkaseen ennen vatkaamisen aloittamista. Siivilöi kerman joukkoon vatkauksen
aikana tomusokeri. Se maustaa kerman ja pitää pursotuksen hyvin kasassa.
Lusikoi kermavaahto pursotinpussiin, jossa on 1cm tähtitylla.
Pursota kakusta
ensin reunat alhaalta ylöspäin sekä lopuksi kukkia renkaaksi kakun päälle.
Säilytä kakku
jääkaapissa.
Itse mokailin kiireessä tuon pursotuksen kanssa, kun en pursottanut reunoja tarpeeksi ylös ja karpalotäyte paistaa läpi :/ |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti