lauantai 25. helmikuuta 2017

Perinteiset laskiaispullat mantelimassalla

Juttu, jossa ei pidä kikkailla, nimittäin laskiaispullat. Tai jos mieli tekisikin vähän heittää temppuja niin kotiväki varmaan saisi nurinaa aikaan, joten pitäydytään perinteisessä. Jos ei ole pullanleivontafiilis tai laskiaispullahimo vaatii äärimmäisen pikaista tyydytystä, pakastepullilla voit oikaista suoraan pullataikina reseptin yli täyttövaiheeseen.





Laskiaispullat mantelimassalla:

Pullataikina:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna (ei pakollinen)
n. 17 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia tai voita

Lämmitä maito n. 37 asteiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja muna.

Lisää sitten jauhoja (n. 5 dl) kunnes taikina on vellimäistä ja vatkaa vispilällä voimakkaasti muutama minuutti.

Alusta loput jauhot käsin taikinaan. Loppuvaiheessa, kun taikina käy raskaaksi, lisää rasva ja sitten vasta loput jauhot. Taikina on valmista, kun se irtoaa käsistä ja kulhosta ja säilyttää melko hyvin muotonsa.

Jätä taikina 1-1,5 tunniksi kohoamaan lämpimään paikkaan.

Vaivaa taikinasta ylimääräiset ilmat jauhotetulla alustalla ja leivo siitä sitten pöytää vasten pyörittäen n.25 pullaa.

Anna pullien vielä kohota n.15 minuuttia liinan alla. Voitele ne sitten munalla ja ripottele päälle raesokeria.

Paista pullia n. 12 minuuttia 225 asteisessa uunissa. Kypsyyden voi varmistaa koputtamalla pullan pohjaa: kypsä pulla kuulostaa kumealta.


Mantelimassatäyte:
Kuuteen pullaan

2 dl kuohu- tai vispikermaa
2 rkl tomusokeria
100 g mantelimassaa
1/2 dl maitoa
Pullamuruja

Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi ja siivilöi joukkoon samalla tomusokeri.

Leikkaa jäähtyneistä pullista hattu pois, jätä pohjaosasta paksu. Koverra pulliin sitten haarukalla murustelemalla kolot (n. 2 cm syvä, 1 cm päähän reunoista).

Sekoita kulhossa mantelimassa ja maito. Mantelimassaa voi pehmittää pikkuhetken mikrossa, jos se tuntuu jäykältä. Sekoita joukkoon n.2/3 pullamuruista. Täytä pullien kolot manteliseoksella.


Siirrä kermavaahto pursotinpussiin ja pursota pullille. Nosta hatut päälle ja koristele halutessasi tomusokerilla.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti