tiistai 14. helmikuuta 2017

Vaniljainen punaherukkapiirakka

Ystävänpäiväksi jotain punaista! Vadelma maistui runebergintortuissa, joten nyt oli jonkin muun vuoro. Marjoihin kun olen raaka-aineena näköjään tykästynyt (ja jämähtänyt) päätin ottaa revanssin viime syksyisestä punaherukkapiirakasta. Kehuja sai tämä pehmeän kipakka piirakka, ajankohtaan (niin kuin ystävänpäivään) sopivat koristeet syntyvät kätevästi pohjataikinasta.




Vanilja-punaherukkapiirakka

Pohja:
4 dl jauhoja
3/4 dl sokeria
15o g margariinia tai voita
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
4-5 dl vaniljakastiketta (flora vanilla)
1 dl sokeria
1 muna
1 keltuainen
2 rkl perunajauhoja
n. 7 dl punaherukoita

Tee ensin pohjataikina: sekoita kulhossa jauhot ja sokeri. Nypi joukkoon rasva. Lisää vesi, niin kylmänä kuin hanasta tulee ja sekoita taikina mahdollisimman nopeasti tasaiseksi. Anna sen seistä jääkaapissa 30 min.

Voitele 27 cm piirakkavuoka.

Painele levännyt taikina piirakkavuoan pohjalle tai kauli se kahden leivinpaperin välissä levyksi ja nosta vuokaan. Siisti reunat kaulimella tai veitsellä. Kauli ylijäämätaikina levyksi ja ota siitä piparkakkumuotilla kuvioita.

Vaahdota halutessasi vaniljakastike (tällöin sitä tarvitsee vähän vähemmän, koska tilavuus kasvaa). Sekoita joukkoon muna, keltuainen, sokeri, perunajauhot sekä marjat. Kaada täyte vuokaan ja asettele taikinakuviot päälle.

Paista piirakkaa 200 asteessa keskitasolla n. 45 minuuttia. Jos piirakka tuntuu tummuvan liikaa, peitä se leivinpaperilla tai alumiinifoliolla.


Anna vetäytyä ennen tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti