perjantai 5. toukokuuta 2017

Yrttinen siemenleipä

Rakastan itse tehtyä leipää, kuka ei rakastaisi, mutta leipominen kävisi ainakin itselleni tylsäksi jos aina noudattaisin yhtä ja samaa reseptiä, vaikka se kuinka olisi hyväksi todettu. Toinen juttu, joka näköjään kyllästyttää on sämpylöiden pyörittely tai lieneekö sitten kiireen syytä, että taas lykkäsin taikinan vain suoraan vuokaan… Tällä kertaa leipäni yllättää yrteillä ja siemenillä, niinikään vuoan mallissa.



Yrttinen siemenleipä:
2 kpl

5 dl vettä
25 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
1 tl meiramia
6 dl vehnäjauhoja
2 dl kauraleseitä
2 dl ruisjauhoja
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
0,5dl pellavansiemeniä
0,5 dl öljyä

Lämmitä vesi käden lämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää myös suola, siirappi ja yrtit.

Sekoita taikinaan sitten n. 4 dl vehnäjauhoja kunnes taikina on vellimäistä ja vatkaa sitä muutaman minuutin ajan voimakkaasti. Lisää loput jauhot, leseet ja siemenet.

Jos aiot leipoa taikinan sämpylöiksi tulee sen olla vähän kiinteämpää kuin vuokaleipätaikinan, joten lisää vähän jauhoja. Taikinaa joutuu tällöin alustamaan käsin.

Lisää lopuksi öljy ja sekoita tasaiseksi.

Jaa taikina voideltuihin leipävuokiin ja siirrä vuoat lämpimään paikkaan vähintään tunniksi.


Lämmitä uuni 175 asteeseen ja kypsennä leipiä n.40 minuuttia. Leivät voi ennen uuniin laittoa voidella kevyesti vedellä ja ripotella päälle siemeniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti