lauantai 23. syyskuuta 2017

Omenoiden kuivaaminen +sadonkorjuumysli

Kuivaaminen on tosi tehokas tapa niiden kiinteämpien "syömäomppujen" säilömiseen, niiden jotka eivät oikein hajoa samettiseksi hilloksi taikka sovi oikein piirakkaankaan. Viime syksynä, kun oman pihan omenasato oli tätä vuotta huomattavasti runsaampi, kuivailin omenoita oikein urakalla ja nauttia sai koko talven. Omenoiden kuivaaminen on helppoa ja lopputuloksena on oikeita herkkurinkuloita, jotka sopivat käytettäviksi muiden kuivattujen hedelmien tapaan. Ihan kaupasta ostettavien kaltaisia, paksuja ja nihkeitä omenoista ei kotikonstein saa, mutta niillä on omat hyvät puolensa, eikä lisättyä sokeria tai säilöntäaineita ainakaan ole.



  1. Pese kokonaiset kuoripäälliset omenat huolelliset lämpimällä vedellä.
  2. Poista kota omenaporalla.
  3. Viipaloi omenat noin 0,5 cm paksuisiksi renkaiksi.
  4.  Pujota renkaat pitkään puhtaaseen naruun ja ripusta naru pyykkinarun tapaan jonnekin sisätiloihin. Voit myös leikata omenarenkaat yhdeltä reunalta halki ja ripustaa ne tavalliselle kuivaustelineelle.
  5. Siirrä omenarenkaat n. 4 päivän päästä purkkeihin, mutta älä sulje purkkeja tiiviisti vielä pariin viikkoon.
  6. Käytä esimerkiksi tekemällä mysliä.


Yritin kuivata omenoita ensin uunissa kiertoilmalla ja toki sekin onnistuu, mutta en kokenut sen olevan nimeksikään tehokkaampaa kuin ihan vain omenoiden huoneilmassa riiputtaminen.

Omenarenkaat ovat hyviä ihan sellaisenaankin, mutta niistä syntyy myös herkullinen mysli.



Sadonkorjuumysli:

2 dl kuivattua omenaa
2 dl isoja kaurahiutaleita
1 dl kauraleseitä
3/4 dl kuorittuja maapähkinöitä
1 rkl kanelia
2 rkl pellavansiemeniä

Leikkaa kuivat omenarenkaat esimerkiksi saksilla pieniksi n.1,5x1,5cm paloiksi.

Sekoita aineet keskenään.


Käytä jogurtin tai puuron päällä tai esimerkiksi tuorepuurossa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti