Kuivaaminen on tosi
tehokas tapa niiden kiinteämpien "syömäomppujen" säilömiseen, niiden
jotka eivät oikein hajoa samettiseksi hilloksi taikka sovi oikein
piirakkaankaan. Viime syksynä, kun oman pihan omenasato oli tätä vuotta
huomattavasti runsaampi, kuivailin omenoita oikein urakalla ja nauttia sai koko
talven. Omenoiden kuivaaminen on helppoa ja lopputuloksena on oikeita
herkkurinkuloita, jotka sopivat käytettäviksi muiden kuivattujen hedelmien
tapaan. Ihan kaupasta ostettavien kaltaisia, paksuja ja nihkeitä omenoista ei
kotikonstein saa, mutta niillä on omat hyvät puolensa, eikä lisättyä sokeria
tai säilöntäaineita ainakaan ole.
- Pese kokonaiset kuoripäälliset omenat huolelliset lämpimällä vedellä.
- Poista kota omenaporalla.
- Viipaloi omenat noin 0,5 cm paksuisiksi renkaiksi.
- Pujota renkaat pitkään puhtaaseen naruun ja ripusta naru pyykkinarun tapaan jonnekin sisätiloihin. Voit myös leikata omenarenkaat yhdeltä reunalta halki ja ripustaa ne tavalliselle kuivaustelineelle.
- Siirrä omenarenkaat n. 4 päivän päästä purkkeihin, mutta älä sulje purkkeja tiiviisti vielä pariin viikkoon.
- Käytä esimerkiksi tekemällä mysliä.
Yritin kuivata
omenoita ensin uunissa kiertoilmalla ja toki sekin onnistuu, mutta en kokenut
sen olevan nimeksikään tehokkaampaa kuin ihan vain omenoiden huoneilmassa
riiputtaminen.
Omenarenkaat ovat
hyviä ihan sellaisenaankin, mutta niistä syntyy myös herkullinen mysli.
Sadonkorjuumysli:
2 dl kuivattua
omenaa
2 dl isoja
kaurahiutaleita
1 dl kauraleseitä
3/4 dl kuorittuja
maapähkinöitä
1 rkl kanelia
2 rkl
pellavansiemeniä
Leikkaa kuivat
omenarenkaat esimerkiksi saksilla pieniksi n.1,5x1,5cm paloiksi.
Sekoita aineet
keskenään.
Käytä jogurtin tai
puuron päällä tai esimerkiksi tuorepuurossa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti