perjantai 20. huhtikuuta 2018

Punajuuri-porkkana-ohrasalaatti yrttiöljyllä


Valmistun tänä keväänä ylioppilaaksi ja juhlien suunnittelu, lähinnä tarjoilun osalta, on konkretisoitunut jo paitsi paperilappusille, myös reseptikokeiluihin. Haluan tarjolle kylmiä ruokia, pääosaa saavat näytellä ruokaisat ja omalla mittapuullani astetta hienostuneemmat salaatit. Tämä kyseinen on ajatusmyllyn eräs tulos, joka saa täyttävyyttä ohrasta ja yllättää paahdetuilla juureksilla. En itse oikeastaan käytä salaatinkastikkeita ja siksi kastikepuoli on tuottanut päänvaivaa, paahdetut juurekset auttoivat kuitenkin tässä tapauksessa lopulta löytämään makumaailmaa yrteistä ja niistä syntyi luonnollisesti mausteöljy.
Vahva suositus on varioida tätä reseptiä sen verran, että korvaa fetan vuohenjuustolla. Kuitenkin koska feta ei jaa niin rajusti mielipiteitä kuin vuohenjuusto, ajattelin sen olevan isolle porukalle tarjotessa varmempi valinta.



Punajuuri-porkkana-ohrasalaatti yrttiöljyllä

4 keskikokoista porkkanaa
4 keskikokoista punajuurta
Puolikas pieni kesäkurpitsa
2 dl ohrahiutaleita (keittämättömänä)
n. 75-100g Babypinaattia (tai salaattisekoitusta jossa reilusti pinaattia)
100 g salaattijuustoa
Suolaa
Rypsiöljyä

Yrttiöljy:
2 pientä valkosipulinkynttä
n. 1 dl karkeasti silputtua rakuunaa
n. 1 dl karkeasti silputtua timjamia
1 rkl sitruunanmehua
0,5 tl suolaa
0,5 dl rypsiöljyä

Kuori ja paloittele ensin porkkanat ja punajuuret reiluiksi lohkoiksi uunipellille. Jos et halua porkkanoiden värjäytyvän, pidä ne erossa punajuurista. Lisää vihannesten päälle ripaus suolaa sekä loraus öljyä ja sekoita. Paahda vihanneksia n. 30 minuuttia 200 asteisessa uunissa.

Valmista seuraavaksi yrttiöljy. Kuori ja silppua valkosipulinkynsi sekä hienonna yrttejä karkeasti. Soseuta  kaikki ainekset esim. mukiin ja soseuta sauvasekoittimella. Peitä astia ja nosta jääkaappiin.

Keitä 2 dl ohraa kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan kevyesti suolatussa vedessä. Valuta ne sitten siivilässä ja huuhdo kylmällä vedellä.

Pese tai kuori kesäkurpitsa ja raasta se karkeaksi raasteeksi.

Kokoa salaatti kookkaassa kulhossa. Sekoita keskenään ohrat, kurpitsaraaste sekä salaattisekoitus. Lisää paahdetut porkkanat ja punajuuret jäähtyneinä. Murenna joukkoon myös salaattijuusto.

Lisää yrttiöljy joko salaattiastian pohjalle ja sekoita se salaatin joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua tai tarjoile se erillisestä astiasta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti